תודה!
הרשמתך נקלטה בהצלחה!
בשנים האחרונות הפך המטבח למקום בו מתרחשת עיקר הפעילות המשפחתית. מחלל קטן ופונקציונאלי המשמש לבישול בלבד, הוא הפך לגדול , פתוח ומרווח, המתפקד כסוג של מקום מפגש של כל בני הבית. אולם, לא תמיד ישנה אפשרות להגדיל את המטבח ובבתים עם מגבלות של מקום אין מנוס מלתכנן אותו במסגרת שטח קטן יחסית.
יחידת מדפים פתוחה לאחסון כוסות וווים לתליית כלי מטבח מהווים פתרון עיצובי ופונקציונלי במטבחים קטנים. מטבח כפרי של 'שבלול- קניון העץ'
אז בין אם אתם בעלי דירה קטנה או לחילופין מעדיפים את המטבח כאזור בישול פונקציונאלי בלבד, קבלו את כל הכללים לתכנון ועיצוב נכון של המטבח הקטן:
1- צרכים אישיים: בכל תקופה בחיים הצרכים שלנו משתנים וכך גם זמן השהות שלנו במטבח. סביר להניח שמשפחה עם ילדים קטנים תבלה יותר זמן במטבח מאשר זוג רווקים או זוג בוגר ולכן החוכמה היא להתאים את החלל לצרכים האישיים ולהרגלים היומיומיים. "כשמדובר במטבח ליחיד או זוג אפשר להשתמש במוצרי חשמל במידות קטנות יותר החוסכים מקום כמו תנור, מקרר או מדיח", אומרת שירלי דן, בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים, "גם גודל משטח העבודה ניתן לשינוי ועבור אלו שלא נוהגים לבשל הרבה בבית ולאכול יותר בחוץ עדיף להסתפק במשטח קטן או לוותר על ארונות אחסון אשר תופסים מקום ויוצרים עומס".
2- קו נקי: קו נקי ומינימליסטי הוא אמנם טרנד עיצובי מאוד חם היום, אך בחללים קטנים הוא חיוני ליצירת אשליה של גודל ומרחב. "מומלץ שיהיו כמה שפחות חפצים הגלויים לעין", אומרת האדריכלית שירי פרידמן, שותפה במשרד ´יוחנן בארי-שירי פרידמן´, "על מנת לקבל תחושה של מרחב רצוי שכל הדברים יהיו מאחורי דלתות סגורות, שיהיו כמה שפחות חיתוכים ושהעין תקלוט קו נקי. שבירות וגלים א-סימטריים למיניהם יוצרים עומס ויזואלי ומקטינים את מראה המטבח".
ארונות מטבח הבנויים לגובה ומראה התלויה על דלת המזווה הם אלמנטים היכולים ליצור אפקט של הגדלה לחלל (צילום: שאטרסטוק) 3- עולים לגובה: ב
מטבחים קטנים קשה לשמור על סדר ופונקציונליות וכל סנטימטר של שטח הוא בעל ערך רב. ולכן במקרים אלו ממליץ קובי חיון, מעצב ב"שבלול קניון העץ", לנצל את המרחב האנכי של המטבח על ידי הוספת מדפים או ארונות עד לגובה התקרה ובארונות הגבוהים לאחסן את הפריטים בהם משתמשים בתדירות נמוכה יותר. בכלל, ניצול גובה המטבח הוא מומלץ גם מן הבחינה של מקומות אחסון נוספים וגם מן הבחינה הויזואלית שכן ארונות ארוכים יוצרים אשליה של חלל גדול יותר.
4- מדפים: במידה ויש במטבח קיר פנוי, כדאי לפתוח אותו על מנת ליצור כמה אזורי נישה, גם אם מדובר בכמה סנטימטרים בודדים (12-16 ס"מ) שיתאימו לאחסון צנצנות תבלינים או צנצנות זכוכית. דן מוסיפה כי מדפים הם פתרון טוב שכן ניתן לשחק במיקום שלהם ולתלות אותם במקומות שונים בחלל כמו מעל דלפק הישיבה, שולחן האוכל או משטח העבודה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שריבוי מדפים עלול ליצור עומס ומראה של מטבח קטן ובנוסף הנטייה של המדפים לצבור הרבה אבק ולכלוך לא מקנה להם יותר מידי נקודות זכות ולכן מינון נכון ולא מופרז בהחלט יספק את הסחורה.
5- צבע: סברה רווחת היא שצבעים בהירים יוצרים תחושה של חלל גדול, אך במקרה של מטבחים קטנים לא בהכרח צריך ללכת באופן אוטומטי על המטבח הלבן והסטנדרטי.
לדעת פרידמן, שימוש ב
ריצוף או במשטחים כהים ייצרו אווירה אלגנטית ועדכנית ולא בהכרח ייצרו תחושה של חלל קטן. למיקום הארונות, לכמות שלהם או לגודל שלהם משקל גדול יותר ביצירת תחושה של מרחב מאשר לצבע שלהם.
על מנת לקבל תחושה של מרחב רצוי שכל הדברים יהיו מאחורי דלתות סגורות, שיהיו כמה שפחות חיתוכים ושהעין תקלוט קו נקי. מטבח של איקאה 6- תאורה: לתאורה, כידוע, כוח רב ביצירת אווירה בחלל ולכן גם במטבח יש לתת לה את הכבוד הראוי לה.
תאורה נכונה יכולה ליצור אשליה של גודל, להבליט את הגוונים הנכונים שאנחנו רוצים במטבח וכמובן לספק לנו את המענה הפונקציונאלי לעבודה השוטפת במטבח. עדיה אייכלר, מעצבת במטבחי זיו, ממליצה להשתמש בתאורה חזקה עם גוון יום ולא גוון לבן הנוטה לסנוור, ולהוסיף אלמנטים מאירים מעל הארון העליון השופכים אור רחב יותר ונותנים תחושה של גודל.
7- עזרים נלווים: כאמור, השטח קטן וכדי לנצל אותו ביעילות אפשר להשתמש בעזרים נלווים כגון מתקן לתליית סירים, ווים לתליית כלי מטבח, יחידת מדפים לאחסון כוסות ואף מראה שניתן לתלות לדוגמא על דלת המזווה על מנת שתיצור אפקט מגדיל לחלל.
אלמנטים נוספים שיכולים להוות פתרון הם ריהוט נייד, כמו עגלות שירות על גלגלים, ואם מבנה המטבח מאפשר זאת, גם אי קטן עם משטח עבודה בחלקו העליון יהווה פתרון נפלא במידה ורוצים להגדיל את משטח העבודה.
כיריים חשמליות ישמשו כמקום נוסף להנחת חפצים, מסנן מים כיורי יחסוך מקום על השיש וונטה תחסוך את המקום שתופס קולט האדים הדומיננטי (צילום: שאטרסטוק) 8- גודל הכיור ומשטח עבודה: גודל משטח העבודה מושפע בין השאר גם מגודלו של הכיור. במשפחות בהן מקפידים על חלוקה בין בשר וחלב יש צורך בכיור גדול ומחולק התופס מקום על חשבון שטח העבודה. אולם, אם אין צורך בכיור מחולק, דן ממליצה לבחור בכיור הסטנדרטי בגודל 60/40 ס"מ ואף לתכנן סבוניה נוזלית כחלק אינטגרלי ממנו מה שיחסוך עוד מקום על השיש וגם ייצור מראה אסתטי ונקי יותר.
9- מכשירי חשמל: במטבח הסובל ממגבלות של מקום, כיריים קרמיות מזכוכית יהיו עדיפות על כיריים גז שכן בזמן שהכיריים לא יהיו בשימוש יהיה אפשר לנצל אותן כמשטח עבודה נוסף או כמקום להנחת דברים.
כמו כן, כדי לחסוך במקום, מומלץ להשתמש בונטה במקום בקולט אדים התופס מקום נכבד על הקיר, ובמקום מכשיר גדול לטיהור מים על השיש ניתן להתקין מסנן מים המותקן בתוך הכיור.
כאמור, מכשירי חשמל מגיעים היום במידות שונות המותאמות לצרכי הלקוח מה שמאפשר לנו לתכנן את המטבח עם תנור קטן יותר, מדיח כלים בצורת מגירה או מקרר צר יותר שיותיר לנו יותר מקום לארונות האחסון.
10- אזורי ישיבה: שולחן האוכל תופס שטח נכבד מן החלל ולכן כדי לחסוך מעט במקום ישנה אפשרות להתקין
שולחן אוכל או דלפק מתקפלים שבעת הצורך יוכלו לפנות מקום לתנועה נוחה יותר במטבח. גם אי קטן יכול לשמש כאזור ישיבה וכשמדובר בשטחים קטנים, מומלץ מאוד לתכנן אותו כך שיכיל מקומות אחסון נוספים.
הירשמו עכשיו בחינם להדרכה הקרובה בנושא תכנון פנים המטבחיש לכם שאלה? כתבו לנו בפורום מטבחיםהיכנסו לגלריית תמונות מטבחים של אתר הדירה לקבל השראה
תגובות לכתבה