המציאות שטופחת על פנינו וחוסר השקט במזרח התיכון, מזכירים לנו בכל פעם מחדש את הצורך לשמור על בטחוננו ולמגן את הבית, בפני כל צרה שעלולה להגיע. ממ"ד, ממ"ק, ממ"ן ראשי תיבות שהופכים למוחשיים במיוחד, במדינה כשלנו, למודת המלחמות. ליקטנו עבורכם את מגוון הפתרונות למיגון:
ממ"ד פתרון המיגון המודרני
על פי הנחיות פיקוד העורף, ישנן מספר אפשרויות מיגון לבית מגורים. הראשון והמודרני שבהם הוא הממ"ד, חדר מיוחד שעל פי חוק הוא חלק בלתי נפרד מכל בית או דירה הנבנים בישראל, מאז שנת 1992.
במידה ואתם מתגוררים בבית ישן יותר, תוכלו להוסיף בעצמכם חדר שכזה לדירה. להערכת אינג´ נתן חילו, מנהל האגף הטכני בהתאחדות הקבלנים, עלות הוספת ממ"ד ששטחו 12-10 מ"ר מגיעה לכ-60-50 אלף ש"ח. כיום, גודל הממ"ד המינימאלי חייב להיות 9 מ"ר. חילו מסביר כי הקמת הממ"ד מחייבת יציקת קירות ויסודות בטון מהתקרה ועד הקרקע - כך שדיירי הקומה השנייה ומעלה תלויים בהקמת ממ"ד בדירת השכנים בקומה מתחתם. "עם זאת, בחלק מהמקרים מתארגנים דיירי קומת הקרקע והקומה מעל ומוסיפים ממ"ד לדירה, בלי להיות תלויים הנדסית בדירות שמעל".
מיגון בבתים צמודי קרקע
לבעלי בתים צמודי קרקע ללא ממ"ד או מקלט, האפשרות של הוספת ממ"ד פשוטה יותר, כיוון שהיא פחות תלויה בשכנים. פרויקט שכזה מבוצע על ידי קבלן, העובד בשיתוף פעולה עם חברות כדוגמת "רשפים", "מזמ" ו"קטיף", המייצרות את האבזור לממ"ד חלונות, דלתות וכדומה. על פי ההערכות, כיום קיימים בארץ קרוב ל-400,000 ממ"דים.
במרבית הבתים בישראל, הממ"ד משמש כחדר לכל דבר. מאחר והוא אמור לשמש בשעת חירום, חשוב להקפיד על כמה פעולות, כגון קיבוע חפצים לקירות, נעילת דלתות ארונות והשארת חפצים כבדים במקומות נמוכים. בנוסף, חשוב להשאיר את הגישה לממ"ד פנויה.
רב ממ"ד הגנה נגד רסס, הדף ומרגמות
פתרון נוסף למיגון דירה נקרא רב ממ"ד, אשר על ידי חברת "מיגונים". עמוס קליין, מנכ"ל החברה, מסביר כי מדובר בשיטת מיגון המתאימה כנגד פגיעה ישירה והדף של טיל קסאם 2 וקטיושה 122 מ"מ, וכי הוספת הרב ממ"ד, אינה מחייבת היתרים מיוחדים ואינה משנה את חזית המבנה. כך זה נעשה: "חיפוי של התקרה וקירות מאוימים בתוך החדר הנבחר, מתבצע באמצעות פנלים קונסטרוקטיביים מפלדה, אשר חיבורם יוצר רובד המגן כנגד רסס, הדף ומרגמות. הפנלים מוכנסים לחדר באופן ידני ומורכבים על ארבעה עמודים תומכים ונסתרים בפינות החדר. באופן זה לא נדרש לחזק את הבית, שכן כל הכובד מועבר לרצפה בנקודות החזקות ביותר בחדר. חיבור הפנלים האחד לשני יוצר משטח רציף, חזק ועמיד בפני רסס, הדף ומנוע הרקטה". החברה מיגנה בדרך זו ארגונים ומוסדות שונים באזור עוטף עזה. המחיר לבית פרטי נע בין 1,800 ₪ ל-5,000 ₪ למ"ר, בהתאם לרמת המיגון וסוג האיום ממנו מתגוננים.
בנוסף, מציעה החברה את הממ"ן מבנה ממוגן קל העמיד בפני פגיעה ישירה. זהו מבנה בשטח של 7 מ"ר עולה 82 אלף ₪, והוא כולל מערכת חשמל ומיזוג אוויר. היתרון: ניתן להציבו בסמוך לבית פרטי.
מתגוררים בבית דירות? ממ"ק הוא הפתרון עבורכם
אפשרות מיגון נוספת וחדשה יחסית, הדומה לממ"ד, היא הממ"ק, כלומר מרחב מוגן קומתי. מדובר במרחב המיועד למספר משפחות ונמצא בבית דירות, ובנוי על אותם עקרונות של ממ"ד.
שיטת המיגון הקלאסית והנפוצה ביותר בישראל, היא המקלט, הבנוי מעל או מתחת לפני הקרקע. אם הממ"ק או המקלט הם הפתרון עבורכם, חשוב להשאירם נקיים וכן לוודא כי קיימים במקום שירותים כימיים.
כיצד תהפכו חלל קיים בבית למוגן?
למרבה החשש, בחלק נכבד מבתי המגורים בישראל אין ממ"ד, ממ"ק או מקלט. לצורך כך ממליץ פיקוד העורף על הכנה מרחב פנימי מוגן. מרחב שכזה בבית נדרש להיות עם מינימום חלונות, קירות ופתחים חיצוניים. במידה ואין כזה, מומלץ לבחור לשהות בחדר המדרגות בשעת חירום. כך או כך חשוב שייקח לכל היותר דקה כדי להגיע אל המרחב המוגן.
על מנת להפוך את המקום הנבחר למוגן מפני טילים כימיים יש להפוך אותו לחדר אטום, כפי שזכור לרבים ממלחמת המפרץ. לצורך כך יש לכסות את החלונות והדלת עם יריעות ניילון. בנוסף, יש להדביק על זכוכית החלון רצועות של סרט הדבקה רחב ושקוף בכיוון אנכי ובכיוון אופקי משני צדי השמשה, עם חפיפה של 4 מ"מ ביניהם, עד לכיסוי מלא של השמשה.
אופציות המיגון רבות, לכן כל שנותר הוא לבחור את האופציה האידיאלית עבורכם, זו שמתאימה לסגנון המגורים שלכם ותבטיח לכם ולמשפחתכם בטחון מקסימאלי. והכי חשוב שמרו על עצמכם.
> יש לכם שאלות בנושא מיגון הבית: אזעקות, אבטחה, ממ"ד, ממ"ק ועוד היכנסו לפורום מיגון הבית וקבלו מענה לשאלותיכם ממומחים בתחום