לצחוק כל הדרך הביתה

הומור הוא לא נושא נרכש בלימודי אריכטקטורה, וחבל. למרות זאת, יש כמה וכמה אדריכלים שהחליטו לקחת על עצמם אחריות למדד החיוכים היומי של האנשים. קבלו מקבץ קטן למבנים שיעלו לכם חיוך

מאת מיקה גנני | תאריך 17.3.09

חלק מהמבנים ההומוריסטיים המפוזרים ברחבי העולם, מתנדנדים על הקו הדק שבין הומור איכותי לטעם רע, ולעיתים נראה שיש יותר הגזמות מאשר הצלחות. לפניכם כמה דוגמאות לבניינים שנמצאים מהצד הנכון של הגבול הזה...

"

הבניין הרוקד

" שבפראג לדוגמא, הוא בניין שתוכנן על ידי האדריכל פרנק גרי ומכונה גם "ג´ינג´ר ופרד". הכינוי הוא על שם צמד הרקדנים המופלא ג´ינג´ר רוג´רס ופרד אסטייר והבניין קיבל את שמו בגלל "שפת הגוף" שלו, שנדמתה לאנשים כמו בחורה שנשענת על בחור בתנועת ריקוד.

גרי ידוע בעבודות רבות שכמעט בכולן ניכר שילוב של חוש הומור והן מעלות חיוך על פני המתבונן.

הבניין גינגר ופרד בפראג, בתכנון האדריכל פרנק גרי, (צילום: rossignol.cream.org)
הבניין גינגר ופרד בפראג, בתכנון האדריכל פרנק גרי, (צילום: rossignol.cream.org)


בית בתנועה

מי שמסתכל על הבית המעוקם המכונה "

The crooked house

", שנמצא בסופוט בפולין, יכול להתבלבל לרגע ולחשוב שהבית בתנועה. אך הבניין הדומם אינו בתנועה, ולא, הוא לא מצולם בעדשת עין הדג, זהו מצבו הטבעי. הבניין משמש כמרכז קניות עירוני ותכנונו הושפע מאיורי אגדות. המעצבים של הבניין הם צייר ומעצב גרפי ואילו הארכיטקט שתכנן אותו הוא Szotynscy Zaleski.

The crooked house, מרכז קניות עירוני בפולין, (צילום:maps.pomocnik.com)
The crooked house, מרכז קניות עירוני בפולין, (צילום:maps.pomocnik.com)

גם ב

מבנה החניון בספריה הציבורית

בקנזס, מיזורי, לאדריכל הייתה השפעה מועטה, אך ארבעה משרדים שונים עמלו על עיצוב הבניין. המבנה מעוצב כמדף ספרים ענק, שבו ספרי קריאה שבחרו תושבי העיר במיוחד, ככאלו המייצגים את העיר לדעתם. הספרים הנבחרים מעטרים את קיר המבנה ומושכים פנימה את הקהל. מה לא עושים למען עידוד הקריאה.

בניין הרובוט

בעיר בנגקוק שבתאילנד, משמש את המטה הראשי של בנק אסיה. הרעיון מאחורי העיצוב היה לשקף את המודרניזציה ומערכות המחשוב המתקדמות במערכות הבנקים, וכמובן להכניס גם קצת הומור לקו האופק הבנגקוקי.האדריכל שאחראי לתכנון ולחשיבה הוא Sumet Jumsai.

חניון הספריה הציבורית בקנזס מיזורי, (צילום: www.my.opera.com)
חניון הספריה הציבורית בקנזס מיזורי, (צילום: www.my.opera.com)

מבקרים במרכז הקניות בקלן שבגרמניה, יופתעו לגלות מראה משעשע על גג הבניין; גביע גלידת וניל ענקי (גבהו כ-12 מ´), ש"התרסק" על פינת בנין ה-

"dropped cone"

והגלידה נוזלת ממנו על פני חלונות החזית. את הפסל עיצב קלאוס אולדנבורג, פסל שבדי הידוע בעבודות של שינוי קנה מידה והגדלת חפצים יומיומיים למימדים עצומים.

בקטגוריית הבתים המוזרים יש ז´אנר שלם של בתי מגורים בצורות מצחיקות- ברווז, נעל, קומקום, ועוד- בניינים שמעוררים בעיקר גיחוך והרמת גבה. אבל הבניין הזה,

The basket building

, הוא מטה המשרדים הראשי של חברה שמייצרת, כמה מפתיע... סלים! הבניין, המתנשא לגובה של 7 קומות, גדול פי 160 מגודלו של הסל המקורי. הבניין המיוחד זכה לכינוי גם בקרב האדריכל והיזם שעבדו על הפרויקט, הם בחרו להדביק לבניין דווקא את הכינוי הסלנגי "basket case", שבתרגום פשוט, משמעותו "משוגע".

בניין הרובוט בעיר בנגקוק שבתאילנד, משמש את המטה הראשי של בנק אסיה, (צילום:www.skyscrapercity.com)
בניין הרובוט בעיר בנגקוק שבתאילנד, משמש את המטה הראשי של בנק אסיה, (צילום:www.skyscrapercity.com)

לראות וגם לשמוע

מבין הבתים ההומוריסטיים בעולם, בולט במיוחד בניין ה-

"drainpipe system"

שממוקם ברובע אמנים בדרזדן, גרמניה. בניגוד לאחרים, הבניין הזה לא מתעתע רק את העין, אלא משתף גם את חוש השמיעה; על חזית הבניין ממוקמת מערכת מרזבים לא שגרתית והמים עוברים מסלול מכשולים משעשע בדרכם למטה, שמזכיר משחקי פינבול. הקימורים בתעלות, והנפילות של המים מצינור לצינור, יוצרים צלילים שונים ומשונים, להנאתם של העוברים והשבים.

אין ספק כי בתכנון מבנה חשוב יותר לשים דגש על הפונקציונאליות ועל חיבורו והתאמתו לסביבה, אך בניינים שכאלו הם משובבי נפש, ואם אפשר לשלב בין כל העולמות, בין הפונקציונאליות להומור, הרי שכולם יוצאים מורווחים !

חזור מעלה